fbpx

Beograd – Borsko jezero: Udaljenost i saveti za putovanje

Automobil, autobus, avion – tri su vrste prevoza putem kojih možete doći od Beograda do Bora i Borskog jezera. Da, dobro ste pročitali, do Bora možete i avionom! Borski aerodrom je u funkciji i moguće ga je koristiti za letove aviona srednje veličine. Međutim, hajde da se fokusiramo na prevoz koji najčešće koristimo – automobil i autobus.

Uz to, dajemo vam i predloge gde možete napraviti pauzu, uživati u dobroj klopi ili napraviti odlične fotke prirode istočne Srbije.

Beograd i Borsko jezero nalaze se na razdaljini od 197 odnosno 247 kilometara, u zavisnosti od toga koji put odaberete. Ono što je svakako prednost je da ukoliko planirate da ovo leto provedete u Srbiji, umesto putovanja na more u region, do Borskog jezera stižete vrlo brzo, bilo kolima ili autobusom.

Automobilom do Borskog jezera

Ukoliko se odlučite da do Borskog jezera dođete automobilom, postoje dve mogućnosti. Jedna je da odaberete rutu koja najvećim delom ide auto-putem (247km), a druga je u kilometrima kraća (197km) ali je za njeno savladavanje neophodno malo više vremena, prvenstveno zbog regionalnih i lokalnih puteva i predela u kojima je brža vožnja rizična.

Svakako, obe rute imaju svoje prednosti.

Auto-put – 247 kilometara – 2:45 minuta

Odabir prve varijante donosi znatno lakšu vožnju jer je put od Beograda do samog Borskog jezera izvanredan – nakon auto-puta, od Paraćina sledi regionalni put izgrađen pre nekoliko godina, a nakon toga još tridesetak kilometara nedavno rekonstruisanog puta. Dakle, put je milina!

Ono što je takođe prednost izbora rute koja obuhvata auto-put jeste prolazak pored planine Rtanj. Priče koje se vezuju za ovu planinu su vrlo interesantne, a pauzu za ručak ili kafu možete napraviti u samom podnožju Rtnja u Etno centru Balašević.

Utvrđeno je da unutar ove planine postoje ogromne podzemne prostorije, a speleolozi su već pronašli više od 17 važnih pećina i odaja ispod zemlje.

Nastavak puta do Borskog jezera je vrlo kratak. Za oko 40 minuta bićete na svom odredištu.

Put preko Crnog vrha – 197 kilometara – 3:15 minuta

Druga varijanta za dolazak od Beograda do Borskog jezera je karakteristična po više destinacija i lokacija u predelu Homoljskih planina i Gornjačke klisure na kojima se možete zaustaviti, uživati u pogledu, dobroj hrani pa čak i SPA opuštanju.

Nakon prolaska Požarevca, zatim i Petrovca, vrlo brzo dolazimo do naše prve preporuke. Ukoliko se odlučite za pauzu za ručak, naša preporuka su Carev konak koji se nalazi odmah po izlasku iz Petrovca ili restoran “Kod Rajka” sa svežom ribom i domaćim specijalitetima.

Ako se u toku putovanja odlučite za kraće opuštanje u SPA centru, u Banji Ždrelo postoji aqua park sa bazenima, spa i wellness sadržajima. Cena dnevne ulaznice je 600 dinara za odrasle, 400 dinara za decu.

U nastavku puta ka Borskom jezeru preporučujemo zadržavanje kod manastira Gornjak, prelepog vrela Mlave i na Crnom vrhu.

Prevoz od i do Aerodroma Beograd

Autobus Beograd – Borsko jezero

Ka Boru iz Beograda dnevno postoji sedam polazaka. Preporučujemo put prevoznikom „Bortravel“.

Radnim danima polasci iz Beograda su u 12:30, 14:00, 16:30 i 19:30. Autobus saobraća na relaciji Beograd – Bor pa je do Borskog jezera nakon vožnje od 3 i po sata do Bora potrebno putovati još kratko.

Po pristizanju u Bor, do Borskog jezera možete doći gradskim prevozom koji saobraća po redu vožnje koji možete pronaći ovde ili taksijem čija je cena u jednom pravcu oko 800 dinara.

Uz cenu povratne autobuske karte od 2100 dinara od Beograda do Bora, 90 dinara utrošenih za autobusku kartu od grada do jezera u jednom pravcu ili taksi, ukoliko putujete samostalno, svakako ćete proći prilično jeftino.

Smeštaj na Borskom jezeru

Na Borskom jezeru možete rezervisati smeštaj u hotelima, privatnom smeštaju ili vikendicama/seoskim domaćinstvima.

Posebno preporučujemo Hotel “Jezero” i Apartmane Plaža koji se nalaze na samoj obali jezera, na 20 metara od plaže. Celokupnu ponudu smeštaja na Borskom jezeru pogledajte ovde.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć, budite slobodni da nas kontaktirate putem kontakt forme.

Restorani i kafići na Borskom jezeru

Iako na Borskom jezeru ne postoji veliki broj kafića i restorana, preporučujemo vam da probate specijalitete domaće kuhinje u Etno restoranu “Jezerce” koji se nalazi na Glavnoj plaži, ali i da se opustite u kafiću “Lago” iz koga se pruža sjajan pogled na Borsko jezero.

Dobar vajb i pozitivna atmosfera tokom leta uvek su u kafiću “Plaža” koji se nalazi na samoj plaži Tropski bar, a na koju uglavnom dolaze mladi. Ako ste za provod i žurku, raspitajte se da li tokom vašeg boravka ima organizovanih žurku na plažama. Žurke se najčešće organizuju na plaži Tropski bar kod kafića “Plaža”.

Za više detalja o tome šta još možete posetiti na Borskom jezeru i okolini, pogledajte stranicu Atrakcije.

Putovanje u Istanbul – Utisci i šta posetiti?

Ukoliko već niste, rezervišite smeštaj, okupite prijatelje ili porodicu i vidimo se na Borskom jezeru. Srećan put!

Podeli sa prijateljima