fbpx

Istorija i sadržaji na Borskom jezeru

Borsko jezero je veštačko jezero izgrađeno 1959. godine podizanjem betonsko-zemljane brane i akomulacijom voda manjih okolnih reka Valja Žoni, Marecove i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva njagre.

Voda jezera je primarno namenjena industrijskim pogonima Rudarsko-topioničarskog basena u Boru, ali je ubrzo po izgradnji zbog prirodnog okurženja, listopadnih i četinarskih šuma, brojnih rekreativnih sadržaja i blizine gradu postalo glavna destinacija za odmor i relaksaciju ne samo Borana, već i građana čitavog istočnog dela Srbije.

Uzimajući u obzir da nivo vode jezera nije konstantan, u periodu maksimalnog vodostaja zahvata površinu od 30 hektara sa maksimalnom dubinom od 52 metra i zapreminom od oko 12 miliona kubnih metara vode. Vrlo jedinstveno, Borsko jezero je jedno od retkih veštačkih jezera koje ima vrlo razuđenu obalu i nedefinisan oblik.

Letnje mesece veliki broj građana istočne Srbije, Borana, Zaječaraca, ali i turista kojih je najviše iz Srbije, Bugarske i Rumunije, provodi na Borskom jezeru. Voda je čista i bistra, planinska i u pojedinim delovima jezera, gotovo ispravna za piće. Osim turističkog karaktera, ovo jezero je jedna od omiljenih destinacija sportskih ribolovaca koje je vrlo lako zapaziti tokom cele godine. Voda za kupanje je idealna u letnjim mesecima, kada dostiže i 25 stepeni, što svakodnevno na obale jezera privlači više hiljada gostiju.

Zbog niskih temperatura koje vladaju ovim delom Srbije tokom zime, najveći deo ovog godišnjeg doba Borsko jezero je delimično ili potpuno prekriveno ledom, a debljina leda tokom hladnijih zima dostiže i 30 centimetara. Velika potrošnja vode za industrijske potrebe RTB Bor, veoma često uzrokuje pad nivoa jezera, zbog čega se po potrebi aktivira sliv vode iz Zlotske reke, kako bi se održao nivo od oko dva metra ispod prelivne brane.

Mišljenje turista je da je Borsko jezero jedinstveno zbog izvanredne prirode koja ga okružuje, kao i prepoznatljive okoline koju čine proplanci, listopadne i četinarske šume i staze za šetnju i uživanje u prirodi. Zbog nadmorske visine od 438 metara, prizori koji se mogu videti i leti i zimi ostavljaju bez daha.

Na obali Borskog jezera i u njenoj blizini sagrađeno je nekoliko hotela, manjih tržnih centara, restorana, kafića, pojedini objekti su u izgradnji, a postoji i nekoliko vikend naselja. Auto kamp Borsko jezero u kome je stacionirano tokom cele godine oko 300 prikolica, nalazi se na samoj obali jezera, a turisti koji su avanturističkog duha i vole kampovanje i boravak u prirodi, uvek biraju smeštaj upravo na ovom prostoru.

Smeštaj na Borskom jezeru

 • Vila Vera

  cena od4.200 rsd

  Privatni smeštaj
  100 metara od jezera
  Dostupno za rezervaciju

  0
 • Apartmani Plaža

  cena od4.500 rsd3.600 rsd

  Privatni smeštaj
  20 metara od plaže
  Dostupno za rezervaciju

  0
 • Hotel “Jezero”

  cena od4.500 rsd

  Hotelski smeštaj
  100 metara od plaže
  Dostupno za rezervaciju

  0