fbpx

Radarski centar Crni vrh

Radarski centar na planini Crni Vrh kod Bora radi od 1980. godine. Nastao je preseljenjem starog radarskog centra “Negotin”, osnovanog 1969. godine, čija je lokacija bila u selu Jasenica kod Negotina. RC “Crni Vrh” brani od gradonosnih oblaka teritoriju opština Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Boljevac i Zaječar. Takođe, centar obavlja meteorloška osmatranja. Aktuelni vremenski podaci meteorloške stanice na Crnom vrhu dostupni su ovde.

Rezultate sa ove meteorloške stanice, koja, izuzimajući ekstreme Sibir i Aljasku, važi za jednu od najsurovijih na svetu, koriste gotovo svi meteorolozi na svetu.

Prema rečima meteorologa koji rade na Crnom vrhu, dešavalo se da zbog mećave i smetova čija je visina prelazila i pet metara iz stanice nisu bili u mogućnosti da izađu i do mesec dana. Tada se merenja koja se obavljaju na svakih sat vremena, vrše bez obzira na vremenske uslove. Izlazili su kroz prozore, jer su ulazna vrata bila zatrpana snegom, kažu meteorolozi radarskog centra.

Rezultate sa stanice na Crnom vrhu, koja, izuzimajući ekstreme Sibir i Aljasku, važi za jednu od najsurovijih na svetu, koriste gotovo svi meteorolozi na svetu. Zato je psihička priprema za meteorologe važna. “Zamislite kako izgleda kada smetovi pokriju gotovo celu stanicu, a vi živite zatvoreni mesec i po dana, dok se oko vas šetaju čopori gladnih vukova od čijeg se zavijanja ledi krv u žilama” – ispričali su meteorolozi sa Crnog vrha jednom prilikom za list “Večernje novosti”.

Prema njihovim rečima, kada je idealna vidljivost sa vrha stanice se vidi Pančićev vrh na Kopaoniku, koji je vazdušnom linijom udaljen oko 300 kilometara. Osim toga, vazduh na Crnom vrhu je u velikoj meri razređen da radio-amateri iz Srbije prilikom povremenih okupljanja, bez ikakvih problema, komuniciraju sa kolegama iz SAD, Australije…

Kontakt telefon: +381 30 426 735