fbpx

Emilija Milovanović: Puls Bora i Borskog jezera

Za povratak u prošlost potreban vam je vremeplov – osim ako otputujete u centar Istočne Srbije, čiji tempo i danas otkucava neki zaboravljeni puls. Često ga nazivaju mističnim, pomalo crnim delom ove zemlje. Predstavljam vam puls Bora i Borskog jezera iz sopstvenog iskustva.

Dakle, nije neophodno potpuno isprazniti džepove da biste se odlično proveli. Naravno, sve zavisi od toga kakvi su čiji standardi, ali za fantastičan vikend van gradske buke i pravu, zaista pravu tursku kafu, toplo preporučujem razbijanje predrasuda koje govore o tome kako nije prihvatljivo putovati po Srbiji. Kliše.

Moj muškarac i ja biramo baš ovo mesto. Zbog čega? Nemamo pojma, ali smo se uputili tamo da bismo videli šta se krije iza industrijskih pogona. S obzirom na to da smo dolazili sa strane Petrovca i Žagubice, osim fantastičnih predela prirode ništa nije moglo da nas zaustavi i zaintrigira kao sama činjenica da ćemo uskoro biti na Borskom jezeru, o kojem se toliko pričalo. Ne bez razloga, kasnije smo shvatili.

Nakon višečasovne vožnje, najzad stižemo do jezera koje bukvalno oduzima dah. S obzirom na to da je bio rani oktobar, jezero je, kao nekakvo veliko ogledalo, reflektovalo zlato jeseni. Svaka fotografija je izgledala neodoljivo! Borsko jezero je, kako smo imali prilike da čujemo od prolaznika, veštačko jezero, nastalo krajem prošlog veka i na kojem sezona kupanja traje preko dva meseca, što je svakako duže nego kod ostalih jezera u regionu. Osim što jezero, samo po sebi, izgleda fantastično, ne mogu da zanemarim činjenicu da je za svakoga ko na isto dođe provod zagarantovan. Obilje čamaca, ribolovaca, dece koja mahnito nekud jure, sportista na pripremama za nove sezone, ali i lokalnih stanovnika, koji jednostavno uživaju u prednostima ovog mesta. Ako ste ljubitelji šetnje po prirodi, imaćete priliku da uživate u stazama, koje će vas voditi kroz predele koji su ušuškali samo jezero. Borsko jezero je, kako za letnji, tako idealno i za zimski turizam. Zbog planina i vrhova u okolini, pruža zadovoljstvo i onima koji vole da srebra zime provedu na snegu.

Bili smo smešteni u hotelu ”Jezero”, na samom jezeru. Hotel je takav da, svojom strukturom i mogućnostima koje pruža, mami da u njemu ostanete čitavog dana! Sobe su izuzetno uređene, hrana je odlična, a o ostalim stvarima da ne govorim! Osim onih kutaka za odmor, u koje spadaju zatvoren bazen sa fenomenalnim pogledom, sauna, slana soba, masaže i ostalo, postoji i ona druga strana hotela, koja je, lično nama, dodatno začinila i tako savršen boravak na jezeru. I ako, kao ja, možda niste ljubitelj bilo kakvog sporta, nećete uspeti da odolite kuglani, stolu za stoni fudbal, sportskim terenima u okviru hotelskog kompleksa, pa čak i teretani (ako, kao ja, putujete ruku pod ruku sa svojom jačom polovinom). Ispijam treću kafu na terasi hotela i s vremena na vreme oborim naočare za sunce, nasmejem se svom muškarcu, koji razgovara sa ribolovcima i šeta kraj jezera. Da trenutak može da se zaustavi, moj bi bio zaustavljen upravo ovde.

Grad Bor, nazvan prestonicom bakra, sam po sebi predstavlja turističku atrakciju, jer poseduje sve ono što bi jednom turisti, domaćem ili inostranom, moglo da privuče pažnju. Osim muzeja, istorijskih ili industrijskih znamenitosti, kao i brojnih parkova, vreme možete provesti na otvorenim bazenima ili uz dobar film u nekom od bioskopa. Kako inače nismo tip ljudi koji je ovu lokaciju izabrao zbog istorijskih ili kulturnih obeležja, izdvojiću nekoliko mesta koja su nama, kao takvima, privukla pažnju.

Ono što nas je najprijatnije iznenadilo jeste zoološki vrt u centru Bora. Savršeno uređen, ne tako veliki, a opet dovoljno kvalitetan za idealno popodne. Osim veoma pristupačne ulaznice, parkinga i kafića u sklopu kopleksa, zoološki vrt je napravljen tako da kružnom stazom možete da ga obiđete veoma lako i brzo. S obzirom na to da je ovo jedini zoološki vrt u Istočnoj Srbiji, veoma je dobro opremljen i s punim pravom mogu da kažem da apsolutno parira ostalim zoološkim vrtovima u našoj zemlji.

Ono što će vam, hteli vi to ili ne, privući veliku pažnju dok budete vozili gradom, svakako jesu muzejski eksponati kamiona, koji osim što su nezamislivo veliki, imaju i svoju priču. Pretpostavljam da to i jeste svojevrsni muzej na otvorenom, usko povezan sa industrijom koja karakteriše ovaj grad. Primetićete veliki broj ljudi, koji fotografišu kamione iz svojih automobila ili čak prilaze bliže, kako bi stekli bolju predstavu o realnoj veličini istih.

Izvanredna domaća hrana, koju možete pronaći na svakom koraku, takođe pruža idealan doživljaj, ukoliko ste ljubitelj tradicionalne srpske hrane. Ako, ipak, volite da svoju jutarnju kafu ispijate u sred podneva, Bor vam omogućava da to radite u nekom od veoma prometnih gradskih kafića.

Ovoga puta smo ostali uskraćeni za jedno od mesta na koje smo stavili poseban akcenat. Tačnije, zbog ne tako dobre informisanosti, nismo uspeli da uđemo u kafić ”Jama”, koji turistima, ali i lokalnom stanovništvu, pruža mogućnost da svoju kafu popiju 400 metara ispod zemlje.

Iako smo pretpostavili da se osećaj za lepo može primeniti na svakom koraku Bora i Borskog jezera, sada smo sigurni da će nas raširenih ruku dočekati i svakog narednog puta. Provešćemo još jednu noć u hotelu na jezeru i probuditi se nezadovoljni, jer se naše putovanje ovde završava. Sa druge strane ipak potpuno zadovoljni, jer je nadmašilo sva naša očekivanja.

Umesto suvišnih komentara, ostaviću vas da sami prođete kroz lavirint simbola, emocija i komadića jednog vremena, koje samo mislimo da razumemo. Ne verujte putopiscima, to je uvek samo igra različitih tumačenja. Ovaj grad nije sjajn kao Njujork, romantičan kao Pariz ili otmen kao London. A i ne treba ga porediti ni sa čim. On je nekako više atrakcija sam za sebe. Iako pretežno uobičajen, za visoke potpetice pomalo neudoban, zaustavite ga u svom idealnom trenutku. Probijte klišee i osetite puls Bora i Borskog jezera. Do sledećeg susreta…

Podeli sa prijateljima