fbpx

Gamzigradska banja

Gamzigradska banja udaljena je 11 kilometara od Zaječara, pored puta prema Paraćinu. Izvori termomineralne vode nalaze se na 160 metara nadmorske visine. Postoji 5 takvih izvora čija temperatura se razlikuje: 17, 32, 39, 41 i 42 stepena celzijusa.

Ovo bogatstvo lekovitih voda na najbolji način je počelo da se koristi kada je u banji 1976. godine osnovan Zavod za rehabilitaciju „Gamzigrad“. Ova ustanova nalazi se u centru banje, na samoj obali Crnog Timoka. Raspolaže sa 238 ležajeva, a u sezoni pruža zdravstvene usluge za 300 do 500 ljudi. Mnogi gosti smešteni u okolnim privatnim kućama i vilama. Zavod je specijalizovan za oboljenja perifernih krvnih sudova (vena i arterija).

Odlično je opremljen, kako tehnički, tako i kadrovski. Ima savremeni dijagnostički centar sa hiperbaričnom komorom koja se retko može naći u rehabilitacionim centrima Srbije, U zavodu je i veliki zatvoreni bazen ispunjen lekovitom vodom toplijom od temperature tela, a ukrašen je velikim zidnim mozaicima čiji je autor akademik profesor Sibinović. Tu se radi hidrokinezi i podvodna masaža.

Termalna voda se koristi i u galvanskim kadama, gde se kombinuje sa galvanskom strujom.

Postoje i kade za podvodnu masažu, kao i četvoroćeilijske kupke za teže bolesti srca i kupke za ginekološko orošavanje. Pored toga, osoblje je specijalizovano i za mnoge različite načine lečenja i rehabilitacije: vakuum terapija, parafinske obloge, foto i kinezi terapija, ekstenzija kičme, akupunktura laserskim stimulatorom i magnetna terapija. U novije vreme postoji i preventivni komercijalni program za takozvane menadžerske bolesti: fitnes i antristres program.

Pored lečenja i rehabilitacije, Gamzigradska banja će se sve više okretati i sportsko-rekreativnom turizmu, jer ima gotovo idealne uslove za to. U okviru Zavoda su zatvoren bazen i teretana.

Izvor: Ana Ignjatović, tozajecar.rs