fbpx

Industrijske atrakcije

Površinski kop Bor

Na samo 10 minuta od urbanog gradskog jezgra nalazi se jedno od najvećih veštački stvorenih udubljenja u Evropi.

Površinski kop Bor nastao je eksploatacijom rude bakra tokom dvadesetog veka. Sa uređenog vidikovca organizovane grupe posetilaca mogu da razgledaju impresivne dimenzije i strukturu Kopa, da čuju zanimljivu priču o rudarenju na ovim prostorima, te da načine zanimljive fotografije ovog nesvakidašnjeg prostora.

Tekst: Bora Stanković, TO Bor

Caffe Jama

U utrobi zemlje, onamo gde se već stotinu godina iskopavaju rude bakra i zlata, u Jami borskog rudnika, na dubini od 400 metara ispod površine zemlje, na takozvanom 11. horizontu, u prostoru uklesanom u stene, nalik pećini sagrađen je i opremljen kafić!

Ova jedinstvena atrakcija je zapravo prostor od stotinu kvadrata, koji je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove rada generacija rudara, koji su ovde i na dubinama do 700 metara zarađivali i zarađuju svoj “hleb sa 7 kora”. Bakrorezi sa motivima rudara okačeni na “zidove”, rudarska oprema, lampe, telefoni i table sa natpisima koji beleže istoriju i pojašnjavaju tehnološke procese rudarenja, oplemenjuju prostor i čine ga svojevrsnom muzejskom postavkom.

Na ovaj način, opremanjem i otvaranjem za turističke posete ovakvog svakako jedinstvenog objekta, menadžment industrijskog giganta RTB Bor, učiniće dostupnim za turiste jedinstven i neponovljiv doživljaj spuštanja, razgledanja jamskog prostora i ispijanje pića u utrobi zemlje!

Tekst: Bora Stanković, TO Bor

Francuska arhitektura

Urbanistički i arhitektonski dobro urađena naselja i gradske celine prilagođene su urbanim potrebama. U starom delu grada sačuvano je više objekata takozvane „Francuske zgrade“. Nakon otvaranja rudnika u Boru izgrađeni su mnogi objekti razlicite namene, sa prenetim elementima arhitekture u ondašnjoj Francuskoj. Među takvim objektima najznačajniji su: Direkcija Francuske kompanije Borskog rudnika i „Francuska kasina“ (danas Tehnički fakultet), kao i stara urbana celina „Francuska kolonija“.

Tekst: Bora Stanković, TO Bor

Rudarski eksponati

U cilju očuvanja reprezentativnih predmeta tehničke kulture, duž glavne saobraćajnice na samom ulasku u Bor izloženi su eksponati rudarske, metalurške i mašinske opreme. Koncepcija postavke je da zastarele u proizvodnom procesu, mašine i oprema “javno” svedoče” o istoriji rudarstva i metalurgije u Boru.

Zahvaljujuči Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, koji je ustupio i pripremio eksponate, na ovom su prostoru izloženi eksponati poput jamske podgrade, jamske lokomotive i vagona za prevoz rudara do udaljenih mesta u rudničkim jamama, bušilice, utovarivača i vagoneta, i kao najmarkantniji izdvaja se eksponat kamion damper.

Sa jedinstvenim sadržajem koji odražava specifičnost Bora i borske privrede, pokazujući moć i bogatstvo od rude do najvećih i najboljih mašina i opreme u rudarstvu, ovaj prostor predstavlja atrakciju za posetioce.

Tekst: Bora Stanković, TO Bor

Damper

Najnoviji i najveći eksponat je kamion damper nosivosti 170 i neto težine 105 tona. Muzealci ovaj eksponat od milošte nazivaju ”Guliver”, jer je njegova visina i širina preko 12 metara, prečnik gume 3, zapremina rezervoara goriva 3200, a ulja 650 litara.

Tekst: Slađana Đurđekanović Mirić

 

Fotografije: Borskojezero.info