fbpx

Brestovačka banja

Brestovačka banja se nalazi u živopisnom planinskom okruženju na krajnjem istoku Srbije, na nadmorskoj visini od 385 metara. Ušuškana je u bujno zelenilo koje pokriva gotovo 90 hektara, po čemu spada u banje sa najvećim šumskim pojasom u Evropi!

Ove šume ne samo što čine pluća Brestovačke banje, već i štite njenu Banjsku reku i Pujicu, kao i mnogobrojne lekovite izvore sa blago sumporovitom i oligomineralnom vodom, temperature od 20 do 41°C, koja se od davnina koristi u lečenju: degenerativnih bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova, zapaljenskih i reumatskih bolesti, oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, zapaljenskih oboljenja kože i sluznica, hroničnih ženskih bolesti, opštih bolesti i iscrpljenosti organizma.

Zbog izuzetno vrednih kulturno-istorijskih spomenika, poput Dvorca kneza Aleksandra Karađorđevića iz 1856. godine, i vile “Toplica”, bivšeg letnjikovca kralja Petra I, izgrađenog 1905. godine ( u kojem je danas, uz sobe, i medicinski blok sa bazenom sa termomineralnom vodom), područje Brestovačke banje proglašeno kulturnim dobrom.

Brestovačka banja se nalazi na oko 10 kilometara od Borskog jezera, a kada je u pitanju smeštaj u banji, preporučujemo Klub Zijin ili Hotel Srpska kruna. Takođe, preporučujemo i pregled ponuda seoskih domaćinstava u Brestovačkoj banji.

Foto: brestovackabanja.co.rs