Beograd - Borsko jezero: Udaljenost i saveti za putovanje

Automobil, autobus, avion – tri su vrste prevoza putem kojih možete doći od Beograda do Bora i Borskog jezera. Da, dobro ste pročitali, do Bora možete i avionom! Borski aerodrom je u funkciji i moguće ga je koristiti za letove aviona srednje veličine. Međutim, hajde da se fokusiramo na prevoz koji najčešće koristimo - automobil i autobus. Uz to, dajemo vam i predloge gde možete napraviti pauzu, uživati u dobrom obroku ili prirodnim predelima.

Vazdušnom linijom Beograd i Borsko jezero udaljeni su 145 kilometara. Ipak, razdaljina putem je 197 ili 247 kilometara, u zavisnosti od toga koji put odaberete.

Automobilom do Borskog jezera (247km – vreme: 2:45; 197km – vreme: 3:15)

Ukoliko se odlučite da do Borskog jezera dođete automobilom, postoje dve mogućnosti. Jedna je da odaberete rutu koja najvećim delom ide auto-putem (247km), a druga je u kilometrima kraća (197km) ali je za njeno savladavanje neophodno malo više vremena, prvenstveno zbog korišćenja regionalnih i lokalnih puteva i predela u kojima je brža vožnja rizik. Svakako, obe rute imaju svoje prednosti.

01 247 kilometara, 2:45 minuta

Odabir prve varijante donosi znatno lakšu vožnju jer je put od Beograda do samog Borskog jezera izvanredan – nakon auto-puta, od Paraćina sledi regionalni put izgrađen pre nekoliko godina, a nakon toga još tridesetak kilometara lokalnog puta rekonstruisanog ove godine. Dakle, put je milina!

Nov put do Bora

Ono što je takođe prednost izbora rute koja obuhvata auto-put jeste prolazak pored Rtnja. Priče koje se vezuju za ovu planinu su vrlo interesantne, a pauzu za ručak ili kafu možete napraviti u samom podnožju Rtnja u Etno centru Balašević.

Utvrđeno je da unutar ove planine postoje ogromne podzemne prostorije, a speleolozi su već pronašli više od 17 važnih pećina i odaja ispod zemlje.

Nastavak puta do Borskog jezera je vrlo kratak. Za oko 40 minuta bićete na svom odredištu.

02 197 kilometara, 3:15 minuta

Druga varijanta za dolazak od Beograda do Borskog jezera je karakteristična po više destinacija i lokacija u predelu Homoljskih planina i Gornjačke klisure na kojima se možete zaustaviti, uživati u pogledu, dobroj hrani pa čak i spa centru.

Nakon prolaska Požarevca, zatim i Petrovca, vrlo brzo dolazimo do naše prve preporuke. Ukoliko se odlučite za pauzu za ručak, naša preporuka su Carevom konak koji se nalazi odmah po izlasku iz Petrovca ili restoran “Kod Rajka” sa svežom ribom i domaćim specijalitetima.

Ako se u toku puta odlučite za kraće opuštanje u spa centru, u Banji Ždrelo postoji aqua park sa bazenima, spa i wellness programom. Cena dnevne ulaznice je 600 dinara za odrasle, 400 dinara za decu. U nastavku puta ka Borskom jezeru preporučujemo zadržavanje kod manastira Gornjak, prelepog vrela Mlave i na Crnom vrhu.

Rutu oba puta na Google mapama možete pronaći ovde.

Autobusom do Borskog jezera (247km – vreme: 3:45)

Ka Boru iz Beograda dnevno postoji sedam polazaka. Preporučujemo put prevoznikom „Bortravel“. Radnim danima polasci iz Beograda su u 12:30, 14:00, 16:30 i 19:30. Autobus saobraća na relaciji Beograd – Bor pa je do Borskog jezera nakon puta od 3 i po sata do Bora potrebno putovati još kratko. Po pristizanju u Bor, do Borskog jezera možete doći gradskim prevozom koji saobraća po redu vožnje koji možete pronaći ovde ili taksijem čija je cena u jednom pravcu oko 800 dinara. Uz cenu povratne autobuske karte od 2000 dinara od Beograda do Bora, 90 dinara utrošenih za autobusku kartu od grada do jezera u jednom pravcu ili taksi, ukoliko putujete samostalno, svakako ćete proći prilično jeftino.

Kao što smo na početku naveli, do Bora je moguće doći avionom, ipak, ne i železnicom. Iako pretpostavljamo da o ovoj varijanti pri planiranju puta do Borskog jezera niste ni razmišljali, ona nije ni moguća jer do Bora ne saobraća nijedan voz iz Beograda. A i da postoji, sigurno ne biste želeli da u vozu provedete i do 8 sati. Ukoliko već niste, rezervišite smeštaj, okupite prijatelje ili porodicu i vidimo se na Borskom jezeru. Srećan put!

Podržite sajt

Sajt borskojezero.info delo je grupe mladih entuzijasta iz Bora i nije komercijalnog karaktera. Otvoreni smo za nove saradnike, ideje i predloge. Podržite nas.

Borsko jezero bb

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.